VILLA FLORA
Masterclasses, lezingen en demonstraties

Dit jaar zal het programma plaatsvinden in het nieuwe Co-Creatielab dat te vinden is in het hart van Villa Flora. In de prachtige collegezaal (Future Forum) kunt u gedurende de hele dag terecht voor lezingen, demonstraties en zelfs een heuse masterclass. Let wel op! De ruimte in het Co-Creatielab is beperkt dus wilt u aanwezig zijn bij een van de lezingen of demonstraties kom dan op tijd.

12.00 College stadslandbouw

Rara, wie voedt ons en wat eten wij over 35 jaar, met bijna 9 miljard stedelingen? Een interactief college over ‘goed eten’ en stadslandbouw als ultieme kans voor producent, consument, onderwijs en overheid om dit raadsel al doende samen op te lossen.

Dieuwertje Crasborn, Ambassadeur stadslandbouw Venlo.

13.00 Demonstratie herfst koken(alleen zaterdag 26 september)

Demonstratie herfst koken, over paddestoelen en eerlijke ingrediënten. Een inspirerende demonstratie door chefkok Maurice Arends van Arends Culinair.

Lezing bierbrouwen (alleen zondag 27 september)

Louis Klaassens, eigenaar van biercafé de Klep en brouwer van zijn eigen bier vertelt over zijn passie en deelt hij hoe hij zijn eigen kloosterbieren brouwt!

14.00 Let’s meat! Masterclass over vlees en lokale producenten

Laat u verrassen tijdens deze unieke masterclass die bestaat uit film, live muziek, presentatie en proeverij! U hoort en ziet onder andere: De film ‘Encarnacion’ – over de traditionele huisslacht in Granada en het ontstaan van een Jamon Serrano. Een presentatie van Cecile van Berkum (Sabor Puro) die in het dorp woont waar de hammen worden gedroogd (ook de Livarhammen hangen daar). Zij promoot namens die streek het ecologische, pure eten/kleinschalige, lokale voedingsproducenten.

Een proeverijtje van Jamon uit de streek, ‘live’ aangesneden door een kok met Spaanse roots en liefde voor Jamon.

15.00Japans-Limburg fusion cooking!

‘Vorig jaar hebben wij een culinaire reis door Japan gemaakt. Zo kwamen we ook terecht in Osaka wat voor de Japanners bekend staat als de ‘culinaire hoofdstad van Japan’. Een typisch gerecht voor deze stad is Okonomiyaki. We hebben het recept gekregen en gaan tijdens het Weekend van de Smaak dit recept maken met de meest heerlijke ingrediënten uit onze eigen regio. Een soort van Japans-Limburgs fusiongerecht. Het ziet er super lekker uit, je proeft een vleugje Umami, het is ideaal als snelle hap en heel erg handig om van je restjes af te komen maar bovenal is het heel erg lekker. Oh ja, we waren het bijna vergeten te vertellen: het beweegt ook nog! Wie durft te proeven?’

Tom Sprengers, culinair organisatiekantoor Qucina.

16.00 Regio Venlo, de top van de agrofood!

De Nederlandse agrarische sector behoort tot de absolute wereldtop: hoge kwaliteit, efficiënte productie, lage milieudruk, maximale voedselveiligheid… maar tóch heeft de sector het moeilijk. Bulkproductie is in Nederland nauwelijks meer rendabel. Innovatie kan een oplossing bieden voor veel landbouwbedrijven. De FreshFood innovators die daarbij behulpzaam kunnen zijn, worden opgeleid in Venlo.
Marc Pruijssers, programmamanager HAS Venlo.

17.00 Wijn proeven, hoe doe je dat? (alleen zondag 27 september)

Wijndomein Kapelkeshof maakt sinds 2006 haar eigen wijnen. In de prachtige wijngaard worden twee witte druivenrassen verbouwd, de Solaris en de Helios, en twee rode druivensoorten, de Cabernet Cortis en de Regent. Kapelkeshof maakt hiervan heerlijke wijnen met unieke smaak. Maar hoe proef je wijn? Waar moet je op letten? Wat kun je allemaal ruiken? Je hoort het tijdens deze workshop!
Sara Beumers, Wijndomein Kapelkeshof.

Workshops en demonstraties voor kids en volwassenen

In het kookgedeelte van het Co-Creatielab in Villa Flora worden zaterdag en zondag workshops gegeven voor kids door Kokkerelli Kids University for Cooking. De studenten en medewerkers van de HAS hogeschool Venlo zorgen voor inspirerende en verrassende demonstraties. Kom vooral even kijken, ruiken en proeven! Kinderen die willen deelnemen kunnen zich melden bij de balie van Kokkerelli in Villa Flora. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf tijdig in!

De Liefde voor Limburg – wandelroute

Deze culinaire wandelroute kunt u ophalen bij de stand van Liefde voor Limburg in Villa Flora. De route leidt u langs de stands van verschillende Noord-Limburgse toeristisch-recreatieve ondernemers. Bezoek deze stands, ontvang een sticker en plak deze op de routekaart. Bij een volle kaart maakt u kans op mooie prijzen.

CULTUURPROGRAMMA OP 4 PLEKKEN

Een cultureelprogramma dat zorgt voor sfeer en levendigheid in het park. Het programma wordt verdeeld over 3 podia en het terrein en bestaat uit gezelschappen en acts uit de ‘Regio van de Smaak’ gemeenten, aangevuld met grappige, inspirerende en niet alledaagse elementen. Een greep uit het aanbod:

INNOVAPODIUM

Een muzikaal Welkom in het park! Met op zaterdag Oost Europese Volksmuziek van Quarimitry en op zondag de gezellige jazz-caravan van Power To The Pipo. Tussen de artiesten door draaien de DJ’s van Vinyl Escort weer fijne plaatjes vanaf de hoedenplank van een oude Ford Escort.

HORECAPLEIN

Het podium op het centrale plein biedt ook dit jaar weer ruimte aan regionale smaakmakers, van jong tot oud! Met op zaterdag in het bijzonder plek voor Kunstbende, de landelijke talenjacht waarin ook onze regio altijd met veel jong talent vertegenwoordigd is. Op zondag onder andere concerten van lokale gezelschappen als Senioren-orkest Venray en Fanfare de Echo.

FLORAPODIUM

Verscholen tussen de bomen en het struikgewas verschijnt dit jaar het intieme Florapodium. Gelegen nabij Villa Flora – de perfecte plaats om even tot rust te komen om van de muziek en het park te genieten.

TERREIN

Hoe is het met de smaak van de bezoeker gesteld? Onderzoekers van Universiteit van de Smaak zullen op het park aanwezig zijn voor een ludiek bevolkingsonderzoek met een knipoog.

HET TERREIN EN DE PAVILJOENS

VILLA FLORA EN FLORAPLEIN
Villa Flora is dit jaar weer het kloppend hart van het Weekend van de Smaak. Met een keur aan streekproducenten, die garant staat voor veel heerlijks uit onze eigen regio en natuurlijk het programma van workshops, lezingen en demonstraties in het Co-Creatielab is dit een van de hotspots van het terrein.

HORECAPLEIN

Dit centrale plein staat bol van de smaak! Een klein festivalterrein waar je in een relaxte sfeer kunt genieten van al het heerlijks dat onze regio te bieden heeft van culinaire hoogstandjes tot huiskamer events. Uiteraard wordt er gezorgd voor een passende muzikale omlijsting. Loop gerust binnen bij Lindeboom voor een lekker speciaal biertje of laat je verrassen door diverse gerechtjes gemaakt van lokale producten, proeverijen en nog veel meer bij oa. Niens Horeca en diverse andere lokale ondernemers op dit plein bij de prachtige fontein.

ONDERWIJSPLEIN

In het indrukwekkende atrium van de Innovatoren kunt u kennis maken met het onderwijs uit onze regio. Het Citaverde college, HAS hogeschool en Fontys Campus Venlo zullen hier laten zien wat ze te bieden hebben. Met een flink aantal activiteiten en ‘zeepkist’ pitches laten ze de bezoekers kennismaken met de agrofood sector. Ook de brightbox, een proeflaboratorium voor onderzoek naar kweken onder LED, zal tijdens het weekend voor bezoekers geopend zijn. Natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht, zij mogen aan de slag met allerlei leuke opdrachten!

DIVERSE PLEKKEN

De nieuwste trend in de wereld van de culinaire festivals is de foodtruck. Voor wie van een goed stuk vlees houdt is de Red Baron, de tot keuken omgebouwde brandweerwagen van natuurslager Schreinemachers uit Venlo, inmiddels al een vertrouwd gezicht, maar ook de _ ammkuchen van de Flammkuchen Bakkerij mag u niet missen. Er zijn meer foodtrucks aanwezig op het terrein, dus laat u verrassen.

VOOR DE KIDS

Onder het motto: hebben de kinderen het naar hun zin, dan geldt dat ook voor de [groot]ouders, zijn er ook dit jaar over het hele terrein leuke en spannende kinderactiviteiten gepland. Sanka Events verzorgt voor de Innovatoren een kinderplein waar ze zich heerlijk kunnen uitleven met oud hollandse spelen, springkussens en nog veel meer!

Natuurlijk kan er ook weer worden deelgenomen aan een van de workshops van Kokkerelli, Kids University for Cooking, deze vinden plaats in het kookgedeelte in het hart van Villa Flora. Let op, het is wel noodzakelijk dat de kinderen zich inschrijven voor deze workshops. Dit kan bij de balie in Villa Flora.

Dit jaar presenteren de kinderen zich ook als deelnemer op de speciale kindermarkt in Villa Flora. Hier mogen ze hun zelf gemaakte snacks, koeken, cupcakes verkopen aan de bezoekers van het Weekend van de Smaak.

Ook op het onderwijsplein zijn kinderactiviteiten gepland, er is in ieder geval genoeg te beleven!

EXPOSITIE ATRIUM

Kunstenaar Arnold van de Meij geboren in Venlo, schildert modern, abstract, kleurrijk, _ guratief en vooral op groot formaat. De afgelopen periode experimenteert hij ook met afval op etalage poppen en onderdelen. Noem het POP-Art. Afval verwerkt tot een nieuw beeld. Kunstgras van het Floriade terrein, tuinafval, fabrieksafval (inkt, printkoppen, rubberbanden etc.) zijn al verwerkt in enkele POP-Arts. De beelden en kunstwerken zijn te zien tijdens het Weekend van de Smaak!